Wat is het verschil tussen 1fase en 3fase rail?

De 1fase rail kan je aan één stroompunt aansluiten, de 3fase rail op maximaal 3 aansluitingen. Stel dat je de 1fase rail aansluit op een geschakeld stroompunt en je bedien de schakelaar gaan alles spots tegelijk aan of uit. In het geval van 3fase rail kan je de rail op maximaal 3 schakelaars aansluiten. Op elke spot zit een draaiwieltje waarmee je de spot op 1, 2 of 3 in kan stellen. Stel je bedien schakelaar 1, gaan alles spots die op 1 ingesteld staan aan of uit.  Bedien je schakelaar  twee gaan alle spots die op 2 ingesteld zijn aan of uit, enz.

Naast het technische verschil is de 1fase rail compacter en iets netter afgewerkt dan de 3fase rail. Op onderstaande foto is het verschil goed te zien.

In de praktijk zien we 1fase rail voornamelijk gebruikt worden in woningen. Vaak ook in combinatie met “slimme” lichtbronnen zoals Philips HUE. Met slimme lichtbronnen kan je elke lamp individueel bedienen en dus aan/uit zetten en of dimmen.

 

De driefase rail is echt de standaard voor in winkels, showrooms, beurzen, enz. Een groot voordeel van 3fase rail is dat vrijwel alle merken 3fase railspots in deze rail gebruikt kunnen worden.  Dit is met 1fase rail (helaas) niet het geval.

 

De rail die wij op www.railspot.nl verkopen is Global track van het Finse bedrijf Nordic Aluminium. Dit is de marktleider en pionier op het gebied van railverlichting. 

Social share

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram